my secret anime life

Direktlänk till inlägg 26 juli 2011

Recept på kolakakor/sirapskakor! <3 Mina favvo!! ^^

Av shin-chan - 26 juli 2011 18:43

 
Klassiska sirapskakor eller kolakakor som de också kallas. Snabba, lätta och rationella kakor som dessutom är jättegoda med kolasmak. Missa inte att prova detta recept!
Timglas Tid: 40 minuter, varav 20 min i ugnen
Portioner ca 50 st
laktosfritt Laktosfritt -Ta laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Ingredienser:

  • 200 g smör
  • 1,75 dl strösocker
  • 1,5 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk ljus sirap
  • 5 dl (310 g) vetemjöl

Utrustning du behöver:

  • elvisp

Gör så här:

Låt smöret bli rumsvarmt. Rör smör och strösocker till en jämn smet med elvisp.


Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och sirap och blanda till en jämn smet med elvispen.


Tillsätt vetemjölet och kör med elvispen tills smeten "kladdar ihop sig". Först blir det små smulor men kör tills smulorna blir större (se bilder nedan). Tryck ihop degen till en klump med fingrarna.

Ta upp degen på bänken och knåda gärna lite så den blir en jämn och fin klump. Dela den i fyra delar.


Rulla ut varje del till längder, ca 40 cm och lägg dem på plåtar med visst mellanrum eftersom degen kommer flyta ut vid gräddning. Om degen ramlar sönder lite när man rullar så kan man trycka ihop degen där den gick sönder och rulla igen. Ramlar den sönder väldigt mycket så tryck ihop degen igen och knåda den en liten stund och rulla sedan ut den igen.


Grädda mitt i ugnen 175°C i ca 18-20 minuter till gyllene färg.

Låt svalna bara en kort stund, ungefär 2 minuter på plåten innan du skär dem i sneda bitar. Låt dem sedan svalna helt, lägg dem gärna på galler med en bakhandduk över.

Lägg sedan kakorna i plastpåsar eller burkar med tätslutande lock.

kolakakor steg 1-3

1. Lägg smör och socker i en bunke och låt det stå framme en stund så att smöret lite mjukare än kylskåpskallt. 2. Kör smör och socker med elvisp till en jämn smet. 3. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och sirap.

kolakakor steg 4-6

4. Kör med elvisp till en jämn smet. 5. Tillsätt vetemjölet, var noga med att mäta upp rätt mängd, se tips nedan. 6. Kör med elvisp, först blir degen lite småsmulig som på denna bild.

sirapskakor steg 7-9

7. Efter en liten stund blir det lite större smulor/klumpar. 8. Därefter blir klumparna större som på den här bilden. Detta tar ca 1-2 minuter med elvisp. Nu är vi färdiga med elvispen. 9. Tryck med fingrarna ihop till en degklump.

sirapskakor steg 10-12

10. Knåda degen så den blir jämn och fin. 11. Dela degen i 4 lika stora bitar. 12. Rulla ut degen till längder. Lägg dem med lite avstånd emellan (de kommer flyta ut) på en plåt med bakplåtspapper.

sirapskakor steg 13-15

13. Grädda i ugnen. 14. De färdiggräddade längderna. Här ser man att mina två längder längst bort har flytit ihop så de låg lite för tätt, men det räddar jag med kniven. 15. Skär dem i sneda bitar ett par minuter efter de är färdiggräddade. Väntar du längre blir de hårda och då blir de svåra att skära. Låt dem därefter ligga och svalna helt och hållet. Man kan lägga en bakhandduk över.

glödlampa Tips:

Tänk på att inte packa decilitermåttet med mjöl när du mäter upp mjölet. Ta alltid luftiga mått, utan råge. Det bästa är att ta ett litermått när man mäter upp eller ännu hellre att väga mjölet. Tar man för mycket mjöl så blir det svårt att rulla ut, degen ramlar sönder även fast man knådat degen. Man kan då tillsätta lite vatten för att rädda degen.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Går bra att frysa och håller sig minst 3 månader.


KÄLLA!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av shin-chan - 1 juli 2012 11:23


    The gaze of the spectators becomes riveted on the gorgeous motifs of the yatai floats.   Dates: October 9th and 10thPlace: Sakurayama Hachiman ShrineCity: 178, Sakura-machi, Takayama City, Gifu PrefectureThe Takayama Festival, which is c...

Right now! (*w*)

Right now i'm watching The Legend of Korra (´ω`★)

(♥w♥)

Ima nanji desuka? What time is it?

Read about me/the blog \(*O*)/


My name is Shin-chan, i write about my life, anime, manga, Japan and kawaii! (*≧▽≦)
mysecretanimelife@live.com
Twitter:@HigurashiShin
Facebook: shin-chan.bloggplatsen.se
Instagram: ShinHigurashi

Musiiic

asa means morning in japanese

Here, you find (^o^)y

Konnichiwa means hi in japanese

Question me! (^^)//

158 besvarade frågor

arigatō means thankyou in japanese

VOTE ($v$)

Can you understand when the blog is in english and not swedish?
 Yes
 No

Genki desu means good thankyou in japanese

Calendar ^(*-*)^

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13
14
15
16
17
18
19 20 21 22 23
24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Juli 2011 >>>

Cute slideshow

Sayōnara means bye on japanese

Latest posts (~_^)

Tasukete! means help! in japanese

Abunai! means look out in japanese

Dōzo means please in japanese

Follow the blog (^-^)V

bloglovin

aki means fall in japanese

Recent years (z_z)

Search in the blog (*¬*)

hachi means eight in japanese

Archives (=^_^=)

shuu means week in japanese

Links w(^o^)W

kanojo means she in japanese

RSS ('O')

haha means mother in japanese

Visitor statistics (o_o)

sueeden means sweden in japanese

Byee!!


Ovido - Quiz & Flashcards