my secret anime life

Direktlänk till inlägg 7 augusti 2011

God japansk jul ^^`

Av shin-chan - 7 augusti 2011 20:24

Julen är inte en “riktig” högtid i Japan. Ungefär en procent av befolkningen är kristna, så den egentliga religiösa anledningen till att fira jul saknas. Men med början kring sekelskiftet 1900 så har julen ändå långsamt introducerats i Japan, och idag “firar” man jul (クリスマス, Kurisumasu), även om detta firande inte riktigt ser ut som här i Sverige. Generellt kan man säga att julafton är en kväll man går på en fin date med sin pojk- eller flickvän, medan nyårsafton (正月, Shogatsu) i stället fyller lite av julens funktion, en traditionellt mycket betydelsefull dag som man firar tillsammans med familjen.

I och med att japaner är så ivriga att adoptera västerländska vanor och traditioner så finns det så klart inslag av jul så som vi känner till den. Man ger varandra presenter och det pyntas i butiker med julgranar och tomtar. På samma sätt som man firar Halloween riktigt hårt så gillar japanerna alla symboler och ritualer kring själva jultemat. Och precis som med det mesta i Japan har självklart businessaspekten haft en mycket viktig pådrivande roll i införandet av julfirande, något som visar sig i några av de viktigaste “jultraditionerna” i Japan.

FujiyaDet som utkristalliserat sig som en av de viktigaste traditionerna är den japanska julkakan, “Christmas Cake”. Julkakan introducerades 1910 av bagerikedjan Fujiya och var ett bakverk som importerades från USA. Fujiyas första julkaka var en sockerkaka dekorerad med jordgubbar, toppad med choklad med vit glasyr och små tomtegubbar. Här hade man inte gjort en exakt kopia av den amerikanska förlagan utan bara tagit konceptet julkaka och sedan konstruerat en egen variant med de symboler som kom med högtiden. Den här kakan fick sitt stora genombrott på 50-talet då det började bli vanligt med kylskåp i de japanska hemmen, vilket gjorde att man inte behövde köpa kakorna färska. Idag är variationerna på Christmas Cakes enorma och man kan hitta exempel på fina varuhus som kostar upp mot 6 000 kr. Till och med kombinis som Seven Eleven gör reklam för att man ska beställa sin julkaka just där. Fujiya är dock numera mest förknippad med sin maskot Peko-chan (bilden till vänster).

Colonel SandersEtt annat företag som plockat upp julen på ett framgångsrikt sätt är Kentucky Fried Chicken (KFC). Japanerna hade sett att amerikanarna åt kalkon under julen, men då kalkon inte fanns att tillgå fick man ta kyckling i stället. KFC i Japan lade märke till det här, och lanserade 1974 en kampanj under namnet “Kurisumasu ni wa kentakkii!” (Kentucky till jul!). På julafton tog personalen på KFC på sig julmössor och serverade mängder med friterad kyckling i hink.

 Restaurangerna pyntades upp och statyerna av KFC-grundaren Colonel Sanders kläddes ut i jultomtekläder. Japanerna tog till sig hela konceptet och idag tror nog många unga japaner att KFC är ett genuint inslag på amerikanska julbord. Det hela blev en japansk jultradition ungefär som vi i Sverige tittar på Kalle Anka på tv. Den 24e december kan man se långa köer utanför KFC och det är även vanligt att boka några hinkar kyckling i förväg.


KÄLLA!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av shin-chan - 1 juli 2012 11:23


    The gaze of the spectators becomes riveted on the gorgeous motifs of the yatai floats.   Dates: October 9th and 10thPlace: Sakurayama Hachiman ShrineCity: 178, Sakura-machi, Takayama City, Gifu PrefectureThe Takayama Festival, which is c...

Right now! (*w*)

Right now i'm watching The Legend of Korra (´ω`★)

(♥w♥)

Ima nanji desuka? What time is it?

Read about me/the blog \(*O*)/


My name is Shin-chan, i write about my life, anime, manga, Japan and kawaii! (*≧▽≦)
mysecretanimelife@live.com
Twitter:@HigurashiShin
Facebook: shin-chan.bloggplatsen.se
Instagram: ShinHigurashi

Musiiic

asa means morning in japanese

Here, you find (^o^)y

Konnichiwa means hi in japanese

Question me! (^^)//

158 besvarade frågor

arigatō means thankyou in japanese

VOTE ($v$)

Can you understand when the blog is in english and not swedish?
 Yes
 No

Genki desu means good thankyou in japanese

Calendar ^(*-*)^

Ti On To Fr
1
2
3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22
23 24 25 26 27 28
29
30
31
<<< Augusti 2011 >>>

Cute slideshow

Sayōnara means bye on japanese

Latest posts (~_^)

Tasukete! means help! in japanese

Abunai! means look out in japanese

Dōzo means please in japanese

Follow the blog (^-^)V

bloglovin

aki means fall in japanese

Recent years (z_z)

Search in the blog (*¬*)

hachi means eight in japanese

Archives (=^_^=)

shuu means week in japanese

Links w(^o^)W

kanojo means she in japanese

RSS ('O')

haha means mother in japanese

Visitor statistics (o_o)

sueeden means sweden in japanese

Byee!!


Ovido - Quiz & Flashcards